תגיות:

חג הסיגד

יש לי חיבור מיוחד לחג הסיגד ולעדה האתיופית. לפני הצבא דחיתי את הצבא בשנה ויצאתי לשנת שירות מטעם תנועת הצופים. אני חושבת שזו הייתה הפעם הראשונה שפגשתי ודיברתי עם אתיופים. לפני כן, לא היו לי אתיופים בשכבה. במהלך שנת השירות התאהבתי. התאהבתי במנהגים, בסיפורים, בתרבות ובאנשים. אחרי שנת השירות החלום שלי היה לנסוע לאתיופיה, ואכן, כמה שנים לאחר מכן הגשמתי את החלום ונסעתי עם אמא שלי לטיול באתיופיה. היה טיול מדהים ומרתק. כל כך התרגשתי שטיילנו בגונדר, כפר יהודי, ראינו שם את בית הכנסת ובית הקברות היהודי ומסביבנו היו מלא אנשים שהתרגשו שאנחנו מישראל.

מהרגע הראשון שהתנסיתי בהוראה, בכל שנה דיברתי ולימדתי על חג הסיגד. חג מלא בקסם. כמעט בכל השנים שחינכתי היו לי תלמידים אתיופים בכיתה, אז עוד יותר שמחתי. אני מאמינה ברב תרבותיות ובכך שכל תלמיד זכאי להיות גאה בארץ מוצאו, בתרבות שלו ובמנהגים שלו.

בפוסט זה כמה רעיונות ליום זה:

1.לנסות להביא מישהו שיספר על החג, התרבות, סיפור העלייה וכו'. בשנה שעברה אחת המתנדבות אצלנו בבית הספר סיפרה לנו את הסיפור על העלייה של משפחתה, לפני כמה שנים אמא של אחד התלמידים שלי הגיעה לבית הספר, איחדנו כיתות והיא סיפרה לנו על התרבות, המאכלים, הלבוש ועוד. היא הביאה איתה דאבו ואינגרה ובגדים מסורתיים והתלמידים התלבשו, הצטלמו, שאלו שאלות, אכלו ולמדו. הייתה חגיגה גדולה. עכשיו, בעידן הזום, אפשר לעשות שיחת זום עם מתנדבים מהעדה שיספרו את סיפוריהם.

2."הכה את המומחה"- לבקש מהתלמידים לכתוב פתקים אנונימיים עם שאלות- כל מה שהם רוצים על העדה האתיופית. למה? כי הרבה פעמים יש שאלות שהתלמידים מתייבשים לשאול או לא מבינים עד הסוף, והזדמנות כזו נותנת להם פתח לשאול את כל השאלות. כן, יכול להיות שיכתבו שם שאלות שמקורן גם בגזענות, אבל זו בדיוק הדרך שלנו להתמודד עם הדברים, לפתוח אותם לדיון והסבר במקום לטאטא אותם מתחת לשטיח ולשנות את התפיסות של התלמידים.

מפלי הנילוס הכחול- צילום: אסנת קנדי

3. מערך שיעור שבניתי (עוד בהיותי סטודנטית) המתאר את המנהגים וסדר היום. במהלך שיעור זה עושים השוואה (ממליצה לפני להכין טבלה על הלוח או בקובץ וורד ולאורך השיעור למלא אותה) בין חג הסיגד לבין יום הכיפורים.

4.באתר של "בית אבי חי" תוכלו למצוא משחקי חשיבה ויצירה לכבוד חג הסיגד.

5. מצרפת לכם גם חידון שעשיתי על חג הסיגד. מתאים לסיכום השיעור (לחצו על החיצים כדי להגדיל את המשחק ולשחק עם התלמידים):

6. יחידת הוראה שהכינה נועה בן חמו, מנהלת קבוצת הפייסבוק "לשון מחוץ לקופסה":

והנה עוד כמה מקורות מידע שיעזרו לכם ללמוד על הנושא:

מורשת קהילות ישראל- מתוך אתר משרד החינוך

חג הסיגד- קהילת יהודי אתיופיה

חג הסיגד- הפורטל הפדגוגי– המון הצעות ורעיונות לשיעורים.

עוד יום שמציינים בארץ ביחד הקשור ליהודי אתיופיה הוא יום הזיכרון ליהודי אתיופיה שמתו בדרכם לא"י (מצוי ביחד עם יום ירושלים). הנה פוסט שפרסמתי בנושא.

בית הקברות היהודי בגונדר, אתיופיה

עדיין לא חברים שלי בפייסבוק? הקישור כאן

פתחתי קבוצת וואטסאפ שקטה לעדכונים, רעיונות ומידע על סדנאות. רוצים להצטרף? לחצו כאן

רוצים ללמוד אצלי? מוזמנים להציץ במערכת הקורסים שלי.

חג שמח 🙂

מור קנדי.

תגובה אחת על “חג הסיגד”

  1. יעל בן יצחק הגיב:

    איסוף מידע מדהים. כל הכבוד ותודה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

קורסים
קורסים אונליין
Workshop
סדנאות והשתלמויות
  • תגיות

  • פוסטים אחרונים

  • קטגוריות